Olympische dressuurlegende deelt expertise met jonge ruiters én het Jumping Mechelen-publiek

Gold Cup Clinic met Kyra Kyrklund (powered by Fields of Ellis)| 29 december 2023 – 10u

Terwijl paardenliefhebbers buiten de winterse weersomstandigheden trotseren, staat Jumping Mechelen weer helemaal klaar om hen te verwarmen met een extra gevarieerd programma. Naast springsport, staan er ook shows, menwedstrijden en dressuur op de agenda.

En de dressuurfans, die krijgen dit jaar een opvallend extraatje. In samenwerking met Fields of Ellis brengt het event de geweldige Kyra Kyrklund naar Mechelen. Zij zal op 29 december (10u.) haar kennis delen met het publiek terwijl ze in de Christmas Arena een spoedcursus geeft aan enkele gelukkige beloftevolle ruiters.

Winnares FEI World Cup Finale en Olympische grootheid

Van het feit dat de Finse Kyra Kyrklund een dressuuricoon is, moeten we niemand meer overtuigen. Ze heeft namelijk 3 keer deelgenomen aan de Olympische Spelen en reed de pannen van het dak op Europese- en Wereldkampioenschappen.

Ze werd tweede tijdens de Wereldruiterspelen in Stockholm (1990) en behaalde een vijfde plaats tijdens de Olympische Spelen in Seoul (1988). Maar haar meest indrukwekkende prestatie is misschien toch wel haar overwinning in de FEI Dressage World Cup Finale (Parijs – 1991), de trofee waar de meest ambitieuze dressuursterren van Jumping Mechelen hun zinnen op hebben gezet.

Terecht, aldus Kyra: “Het is niet meer dan normaal dat de absolute topruiters de FEI Dressage World Cups op hun verlanglijstje hebben staan. Deze wedstrijden zijn altijd sfeervol en enorm goed georganiseerd. Van de stallen tot de bodem, je weet dat alles tiptop in orde zal zijn. Mooie herinneringen.”

© Hippo Foto – Sharon Vandeput

Gegeerde expertise

Na haar succesvolle sportcarrière ontwikkelde Kyra zich tot een toonaangevende trainster voor ruiters op het allerhoogste niveau. Haar eerste clinics, gaf Kyra tijdens haar achtjarige periode als hoofdtrainer van de gerenommeerde Zweedse staatsstoeterij Flyinge. ”Het bestuur dacht dat er wel interesse zou zijn voor sessies waarin ik mijn methoden en filosofie zou delen en dat zag ik meteen wel zitten. Uiteindelijk kwam ik tot een programma dat 6u lang duurde. We konden zo’n 2.000 geïnteresseerden ontvangen en de plaatsjes verkochten twee keer per jaar vlotjes uit. Een mooie periode om op terug te kijken.”

Voor mij is een clinic geslaagd als niet alleen de deelnemende ruiters, maar ook de toeschouwers naar huis gaan met inspiratie én met concrete tips die ze in praktijk kunnen omzetten.

Ondertussen begeleide Kyra al talenten zoals Cathrine Dufour, Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, Emma Hindle en Jan Brink. Nu krijgt ook het Jumping Mechelen-publiek de kans om van haar expertise genieten. En dat zal de moeite zijn, want ze legt – zoals een echte kampioen typeert – de lat erg hoog. Kyra: “Voor mij is een clinic geslaagd als niet alleen de deelnemende ruiters, maar ook de toeschouwers naar huis gaan met inspiratie én met concrete tips die ze in praktijk kunnen omzetten. Ik focus me tijdens mijn clinics trouwens steeds op de basis die je nodig hebt om Grand Prix te rijden. Het zijn die competenties die de sleutel zijn tot alles. Ook al ben je zelf niet actief op dat niveau. Ik benader de deelnemers trouwens graag met een open geest. Ik ken de paarden en de ruiters niet. Ik weet enkel dat het gaat over jong talent op verschillende niveaus. Het komt er dus op neer om, net als een soort spoedarts, op een mum van tijd een diagnose te stellen en de belangrijkste werkpunten te behandelen.”

Belgische dressuur in opmars

Kyra kijkt er erg naar uit om een clinic te geven in ons land: “Ik zie jullie Grand Prix-ruiters vaak in actie. Voor mij is België één van de kleinere, ‘upcoming’ landen in de internationale dressuur.”

België staat wereldwijd vooral bekend als epicentrum van de jumpingsport. Maar de laatste jaren is ook de dressuur inderdaad in opmars. Dat hebben we te danken aan de inspanningen van talloze gepassioneerde trainers, organisaties, ruiters, fokkers, … noem maar op. Ook gebeten sponsoren met liefde voor de sport zijn in zo’n verhaal onmisbaar. Multi-ondernemers Heidi Desmet en Stefaan Brauwers (Equestrian Concept Store , Fields of Ellis, Joli Lodger) dragen alvast meer dan hun steentje bij.

Zij stampten dit jaar onder de naam “Gold Cup” een beloftenplan uit de grond waarbij jongeren niet alleen uitgedaagd worden, maar ook hun kennis en vaardigheden kunnen verrijken. Heidi: “Een sterke jeugdwerking is cruciaal voor de ontwikkeling van elke sport. Onze Belgische nationale jeugdploegen hebben de afgelopen jaren uitstekende prestaties geleverd op internationale wedstrijden. En wij willen mee aan de kar blijven trekken. Daarom hebben we dit jaar, geholpen door andere sponsors en organisatoren, het Gold Cup project opgezet. Die bestaat uit 5 high-level wedstrijden in België. Ruiters die aan al deze wedstrijden deelnemen, stijgen samen boven zichzelf uit omdat ze zich steeds opnieuw aan elkaar kunnen meten. Daarnaast krijgen de best presterende ruiter-paard-combinaties extra ondersteuning in de vorm van groepstrainingen en sessies bij gerenommeerde trainers en juryleden. De clinic met Kyra Kyrklund op Jumping Mechelen is er daar één van. Een mooie afsluiter van het jaar, maar zeker niet het laatste wat we voor onze jeugd in petto hebben.”

Spoedcursus voor jonge beloften

De jonge talenten waarmee Kyra aan de slag zal gaan tijdens haar clinic zijn in ieder geval gebrand om mee te timmeren aan het Belgische internationale dressuursucces.

Louise Brauwers
Liezel Everars

Eén van de talenten van de Gold Cup, is de 20-jarige Young Rider Louise Brauwers. Zij heeft al heel wat mooie resultaten op haar palmares staan en droomt ervan om over een aantal jaren potten te breken in het U25-cirquit: “Het zou geweldig zijn indien ik uit de clinic enkele tips kan halen om stabielere proeven neer te zetten. Ook mijn vliegende wissels zijn nog een werkpuntje. Ik hoop dat Kyra mij een aantal tips kan meegeven. Sowieso wordt het geweldig. Ik heb nog nooit op Jumping Mechelen gereden en verwacht dat het een zeer unieke ervaring zal zijn.”

Ook de 15-jarige Liezel Everars, die momenteel schittert tussen de Junioren, zal aantreden in de Gold Cup Clinic. Met haar pony Capelli de Niro reed ze maar liefst 5 EK’s. Maar de sessie met Kyra wordt voor haar toch extra speciaal:  “Ik nam op Jumping Mechelen al eens deel aan de Youngster Cup: onvergetelijk! Toen ik hoorde dat ik er weer mocht rijden én dan nog eens tips zou krijgen van Kyra Kyrklund spong ik een gat in de lucht. Kyra is de trainster van tal van Grand Prix ruiters, een voorbeeld voor velen. Ik hoop dat ze me kan helpen om mijn lengtebuiging te verbeteren en tips kan geven om foutloze proeven te rijden. Mijn paard Vigo Gold NA is alvast in topvorm!

Mis het niet!

Wil je de clinic van Kyra Kyrklund niet missen? Reserveer dan nu je tickets voor 29 december (sessie 7).

Aansluitend kunnen dressuurfans genieten van een demo met jonge paarden en de apotheose (Kür op muziek) van de FEI Dressage World Cup. Een echte dag voor dressuurliefhebbers dus! Noteer trouwens ook 28 december in je agenda. Om 10u15 kan je immers alle deelnemers van de FEI Dressage World Cup aan het werk zien tijdens hun eerste Grand Prix-proef.

Scroll naar boven