Gerfried Puck wint de CSIW5*  KBC Bank en Verzekering | 1.50m | €26.200

Wat gisteren al bleek, werd vandaag nog eens bevestigd. De Belgen zijn in vorm op Jumping Mechelen 2023.  Maar toch wist een Oostenrijker hen van de winst te houden in de CSIW5* KBC en Verzekering. Gerfried Puck raasde de concurrentie voorbij op Equitron Melody vd Smidshoeve (Epleaser van T Heike x Thunder v. Zuuthoeve | BWP). Frederic Vernaet  (Okina van de Bien | BEL) die lang aan de leiding stond in de barrage werd nipt door hem geklopt. Jos Verlooy (FTS Killossery Konfusion | BEL), Pieter Devos (Casual DV Z | BEL) en Jessica Burke (Nikey HH | IRL) vervolledigden, met een knappe foutloze barrage, de top 5.

Prachtig debuut voor Jules Van Hoydonck

Eervolle vermelding dient te gaan naar de 21-jarige Jules Van Hoydonck. In zijn allereerste 5*-wedstrijd leek hij zelfs even op weg naar de overwinning. Het publiek deed er alles aan om hem over de allerlaatste hindernis te schreeuwen. Maar de balk viel onverbiddelijk. Jammer, maar wat een knappe prestatie. Jules: “Ik had dit niet verwacht. Wat sprong Minte vd Bisschop geweldig. Maar bij de landing van de voorlaatste sprong ging het even mis. Dit smaakt zo naar meer. Ik wil hier ooit de wereldbeker rijden.”

Fokkerij in België, sportstal in Oostenrijk

Maar nu naar de winnaar, een Oostenrijker die perfect Nederlands praat. Gerfried: “Ik heb 10 jaar in Nederland gewoond. Mijn broer heeft er nog steeds een handelsstal. Ik werk ondertussen ook heel nauw samen met Gert Vermeiren. Hij is de fokker van de meeste van onze paarden. Samen pakken we het best groot aan. Gert en zijn familie runnen de fokkerij. Hij rijdt de paarden tot ze 6 of 7 jaar zijn. Daarna neem ik ze meestal over voor de grote sport. In Oostenrijk stal ik samen met mijn vrouw en zoon zo’n 15 paarden die internationaal lopen. Daarnaast staan er zo’n 30 paarden bij Gert. Het is een groot project. Maar op dit moment is het eigenlijk de enige manier om goede paarden onder het zadel te krijgen. En we zijn enorm gelukkig met deze samenwerking.”

Terecht, want samen oogstten de twee al heel wat successen: “We hebben geluk met onze paarden en we zijn er erg voorzichtig mee. Wij geven hen als jong paard best veel tijd om te groeien. Een mooie prestatie was bijvoorbeeld dat we de kampioen van de BWP Hengstenkeuring gefokt hebben. Naxcel V (Balou du Rouet x Landetto) won die titel in 2016 en loopt deze week hier de FEI Longines World Cup. Dit jaar won hij ook al een medaille op het EK. De Olympische Spelen lonken voor hem. Hij is een boegbeeld voor de Belgische fokkerij.”

Equitron Melody vd Smidshoeve

Gert Vermeiren zag zijn compagnon alle Belgen naar huis rijden in één van de grootste proeven op Jumping Mechelen: “Ik wist natuurlijk wel dat hij enorm snel kan zijn. Maar dit was toch wel een verrassing. We kochten Equitron Melody vd Smidshoeve als jong paard bij de fokker, Hugo Stevens. Hij is afkomstig uit de stam waar al onze goede paarden uit verder komen. We kochten haar als 5-jarige en hebben haar zelf opgeleid. Ze gaf ons altijd al een goed gevoel. Toen ze 7 was, besloten we om haar in de handen van Gerfried te geven. Ik leerde hem 20 jaar geleden kennen toen ik bij zijn broer werkte. Jaren later kwam ik hem hier in Mechelen tegen. Ik toonde hem een video van een interessant paard… en daarmee is alles begonnen.”

Scroll naar boven