Charlotte Fry en Everdale domineren de FEI Dressage World Cup

De eerste wereldbekerwinnaar is bekend: Charlotte Fry en Everdale (Lord Leatherdale en Negro) pakken de FEI Dressage World Cup overwinning op Jumping Mechelen 2023

Copyright: Dirk Caremans – Hippofoto

Een grote verrassing was dat niet. Want het Britse duo zette gisteren in de Grand Prix al een magnifieke “personal best” neer. Vandaag leverde hun prestatie in de Freestyle een totaalscore van  84.675% op, waardoor ze de eerste plaats veroverden. Charlotte: “Wat Everdale hier gedaan heeft is het beste wat ik ooit al van hem heb gezien. Het is zo geweldig om hier te winnen. Zelfs bij de Grand Prix waren er al zoveel toeschouwers. Dat vind je niet overal. En dan die prijsuitreiking vanavond. Die was gewoon insane. Ik dacht dat het dak eraf zou vliegen.”

Personal best voor Marlies van Baalen

Op de tweede plaats vinden we Marlies van Baalen uit Nederland, die Habibi DVB bereed. Samen met de 11-jarige zoon van Blue Hors Don Schufro en Johnson TN, behaalde Marlies een totaalscore van 82.425%. Marlies: “Het publiek was geweldig. Het zat hier helemaal vol. Wat een atmosfeer. Voor mij en Habibi was het een fantastische kuur. Na het EK heeft hij even vakantie gekregen. In Kronenberg zijn we pas weer gestart. Dat was een perfecte opwarming voor deze wedstrijd. Vandaag reden we een personal best in de kuur. Dat is natuurlijk altijd geweldig.”

Uitzinnig publiek voor Flore De Winne

De derde plaats ging naar de Belgische amazone Flore De Winne, die samen met Flynn FRH (van Tannenhof’s Fahrenheit x Sir Oldenburg) haar debuut op Jumping Mechelen afrondde met een totaalscore van 80.200%. Een prestatie die het publiek volledig uit zijn dak ging gaan. Absolute stilte en gespannen gezichten tijdens de proef, losgeslagen gejuich na de laatste pas: in Flore hebben de Belgische dressuurfans duidelijk een nieuwe publieksfavoriet gevonden. Het was immers al sinds 2017 geleden dat een Belg hier zo’n mooi resultaat neerzette. Flore: “Het is ongelooflijk. Niemand had dit ooit kunnen denken. Wat ik nu meemaak is de droom van elk meisje, en dus ook de mijne. Flynn en ik zijn allebei nog groen. Ik hoop om ooit op het niveau van Charlotte te kunnen komen, of zelfs erboven!

Het was Flore’s eerste ervaring met Jumping Mechelen, en dat maakte indruk. Flore: “Incredible! Je rijdt binnen en je ziet zoveel mensen. Londen was al huge. Maar dit was zelfs nog indrukwekkender. Je draaft door die donkere tunnel de piste binnen en elk haartje op je lichaam gaat rechtstaan. Ik vreesde dat dit Flynn wat van de wijs zou brengen. In Londen keek hij er wel even van op. Maar nu vond hij het alleen maar leuk en ging hij volop shinen. Het was ongelooflijk om hier te rijden. Ik kan niet wachten om dat nog eens te doen.”

Copyright: Peter Van Den Bulck – Paardenfotofraaf

Knappe kuur van Charlotte Defalque

Ook de Belgische Charlotte Defalque (Botticelli), die op een respectabele zesde plaats eindigde, verdient een eervolle vermelding. Charlotte: “Yes, ik ben supertevreden. Voor ons was het onze tweede passage in Mechelen. Ook wij behaalden hier onze beste score ooit. Wat een resultaat om het jaar te beëindigen.”

Trotse chef d’équipe

De Belgische chef d’équipe Jeroen Van Lent uitte zich bijzonder trots op de persconferentie na afloop van deze wedstrijd. Jeroen: “We zitten hier aan tafel met 2 jonge Belgen die een knaller van een prestatie geleverd hebben. Ze tonen dat ons land echt aan het groeien is in de dressuur en we ons aan mooie momenten mogen verwachten in de toekomst.”

Scroll naar boven