30 december 2022

Jumping Mechelen heeft het welzijn van de paarden altijd de hoogste prioriteit gegeven. De maatschappelijke focus die er is op dierenwelzijn, ondersteunen wij in alle facetten. In dat licht willen wij graag toelichten op welke manieren wij als evenement het welzijn van het paard borgen.   

Faciliteiten   

 • De stallen worden gebouwd door een professionele stallenbouwer en voldoen aan de gestelde afmetingen. Voor een paard met een stokmaat groter dan 1.80 meter wordt een dubbele stal ter beschikking gesteld. Bij het indelen van de stalling wordt rekening gehouden met de verdeling van de hengsten, ruinen en merries waarmee rust en veiligheid in het stallencomplex wordt gewaarborgd. De stallen worden streng bewaakt en alleen diegenen met de juiste accreditatie, worden toegelaten. Na afloop van het sportprogramma worden de stallen gesloten zodat de paarden kunnen rusten.
 • Grooms hebben de mogelijkheid dagelijks met de paarden veilig buiten, in de frisse lucht aan de hand te stappen.
 • Het stro en de houtkrullen zijn van zeer hoge kwaliteit evenals het hooi. Door zowel stro als houtkrullen aan te bieden kan elk paard van de best passende bodembedekking worden voorzien.
 • Zowel de trainingspistes als de wedstrijdpistes zijn voorzien van de beste bodem die gedurende het gehele evenement wordt onderhouden. Op deze manier worden de paarden in de gelegenheid gesteld een topprestatie te leveren met een minimaal risico op blessures. Vanuit de FEI wordt ook een Ingenieur gestuurd om de bodem te analyseren en te beoordelen.
 • De hindernissen in de pistes en paddocks voldoen aan de veiligheidseisen (veiligheidslepels).
 • Er staat ten allen tijde een paardenambulance gereed. Het pistepersoneel onder leiding van de pistebouwers (verantwoordelijke per discipline) houdt voor het event een repetitie hierover in de piste.

Team van professionals   

Een groot aantal professionals is aanwezig op het evenement om het welzijn van de paarden te waarborgen.    

 • De aankomst van de vrachtwagens wordt door onze stalmedewerkers vlot geregeld. De wachttijd voor de paarden wordt hiermee tot een minimum beperkt.
 • Bij aankomst wordt door ons team van dierenartsen de temperatuur genomen van ieder paard alvorens deze op stal gaat. Is er eentje met een verhoogde temperatuur, wordt deze in quarantaine geplaatst tot de volgende temperatuurmeting. Blijkt de temperatuur nog niet gezakt te zijn, zal het paard het terrein moeten verlaten om zo anderen niet te infecteren.
 • De professionele groom verzorgt het paard en helpt de ruiter waar nodig. Doordat de groom het paard door en door kent weet deze precies waar het paard behoefte aan heeft.
 • Twee dierenartsen en ons team van hoefsmeden zijn 24 uur per dag bereikbaar en beschikbaar
 • Voordat de paarden aan de start mogen verschijnen, ondergaan zij een veterinaire keuring waarin wordt bekeken of ze fit to compete zijn.
 • Er worden dopingcontroles bij de paarden uitgevoerd door een dopingarts die de beschikking heeft over zogenaamde dopingstallen
 • Het medisch (veterinaire) team is voorzien van het nodige materiaal om op locatie röntgenologisch en echografisch onderzoek uit te voeren.
 • Het team van stewards ziet erop toe dat alles volgens de regels verloopt en dat de wedstrijdcondities voor alle deelnemers hetzelfde zijn. Ook controleren de stewards of de gebruikte hulpmiddelen zijn toegestaan en of een paard bijvoorbeeld geen wondjes heeft. De belangrijkste taak van de stewards is om erop toe te zien dat het welzijn van de paarden zo optimaal mogelijk is. De stewards zijn opgeleid en worden jaarlijks bijgeschoold door de FEI
 • Professionele nachtwachten en een internationale nachtsteward houden de paarden ’s nachts in de gaten en kunnen indien nodig, direct de groom van het paard en de dierenarts waarschuwen.
 • De programmacommissie van Jumping Mechelen zorgt voor een programmering waarin voldoende ruimte is voor rust voor de paarden tussen de wedstrijden door.

De liefde voor het paard is de gemene deler die iedereen samenbrengt op Jumping Mechelen en er is dan ook een groot respect voor deze edele dieren die uiteindelijke dé atleten zijn van dit event.

Deel dit artikel

Wilm Vermeir thumbnail
31 januari 2023
After Movie Jumping Mechelen 2023
Kon je er niet bij zijn, of wil je gewoon nog een keer genieten van de herinneringen? Bekijk dan zeker onze After Movie.
30 januari 2023
Refund periode verstreken
Het is niet meer mogelijk om je refund te claimen.
expo jumping mechelen
30 januari 2023
Refund Cashless Card
Vanaf 10 januari kan je het krediet op je Jumping Mechelen-betaalkaart terugclaimen
Bram Chardon
9 januari 2023
Bram Chardon wint de FEI World Cup driving, presented by Paardensport Vlaanderen
De World Cup Driving sloeg het tenslotte volledig aan diggelen.
10 januari 2023
Wilm Vermeir wint de Longines FEI Jumping World Cup presented by BMW
Eindelijk terug een Belgische overwinning op Mechelse bodem, Wilm Vermeir doet het terug sinds 2011
30 december 2022
Dierenwelzijn is en blijft de hoogste prioriteit voor Jumping Mechelen
Jumping Mechelen heeft het welzijn van de paarden altijd de hoogste prioriteit gegeven. De maatschappelijke focus die er is op dierenwelzijn, ondersteunen wij in alle facetten

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates over Jumping Mechelen.

Bedankt voor je aanvraag!

We behandelen je vraag zo snel mogelijk